Ders kaydımı ne zaman ve nasıl yapabilirim.?

       Her yarıyıl akademik takvimde belirtilen ders kayıt süresi içerisinde tüm öğrenciler öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders kaydını tamamlayıp danışman onayına göndermek zorundadır.  Ders kayıt işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

Belirlenen süreler içerisinde ders kaydımı yaptırmazsam ne olur?

       Akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ders kaydı yapmaz iseniz, o dönem derslere devam edemez, öğrencilik haklarından yararlanamazsınız ve öğrenci belgesi talep edemez.

Alacağım ders sayısında sınırlama var mı?

        Bir öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programında bir yarıyılda alacağı ders ve uygulamaların toplam saati, alt sınıftaki dersler dahil, önceki yarıyıllardan devamsız olduğu derslerle birlikte haftalık en fazla kırk ders saatidir.  Öğrenci, öncelikle tekrar edeceği derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Bu dersler farklı dönemlerden ise en alttaki dönemlerden başlamak şartı ile bulundukları döneme ait derslere kayıt yaptırmak zorundadır.

 


Üst yarıyıldan ders alabilirmiyim?

        Lisans programlarının birinci sınıf öğrencileri ile meslek yüksekokulları öğrencileri hariç, Senatonun öğrencinin öğrenim gördüğü programın özelliğine göre belirlediği ders saati sınırlamaları dikkate alınarak ders kaydı yaptırdığı yarıyıl itibarıyla genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) en az 3.00 olan ve bulunduğu döneme kadar tüm derslerini alıp başarmış olan öğrenciler, ön koşullu dersler hariç haftalık kırk ders saati limitini aşmamak koşuluyla bulundukları dönemin bir üst sınıfından en fazla 3 ders alabilirler.

Ders ekleme/bırakma nasıl yapabilirim?

        Dersler başlamadan önceki hafta ders kaydını tamamlayan öğrenciler derslerin başladığı ilk hafta akademik takvimde belirtilen tarihlerde aldıkları seçmeli derslerde değişiklik yapabilirler. Yapılan değişiklik danışman onayından sonra kesinleşir.

Ders ve sınav yoklama listelerinde ismim görünmüyorsa ne yapmalıyım?

       Kayıtlı olduğunuz birimin öğreci işlerine en kısa sürede durumu bildirmeniz gerekmektedir.

Devamsızlık hakkım ne kadardır?

       Bir öğrenci yarıyıl/yılda alınan bir dersin teorik saatlerinin %70’ine, uygulama, laboratuvar ve atölye çalışmalarının %80’ine, Dil Hazırlık Sınıflarında ise teorik saatlerinin %80’ine devam etmek zorundadır. Aksi halde ilgili derse devam etmemiş sayılır, yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına alınmaz ve başarısız olarak değerlendirilir. Bu sınavlara girmiş olsa dahi sınavı iptal edilir.

Muafiyet başvurusunu nasıl ne zaman yapmalıyım?

 Muafiyet başvuruları, öğrenciler kayıtlı oldukları fakülte/konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokuluna ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın ikinci haftasının sonuna kadar bir dilekçenin ekine transkript (not döküm belgesi) ve ders içerikleri ekliyerek müracaat etmesi gerekmektedir. Sonraki yarıyıllarda yapılacak muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet/intibak işlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez.

 

 


Kayıt dondurma başvurusu nereye ve nasıl yapılır.?

        Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular; öğrencilerin mazeretlerini şahsen ilgili dekanlığa/müdürlüğe bir dilekçe ekinde sunmaları durumunda, yarıyılın/yılın başlangıcından bir ay önce başlar, ders kayıt haftasının ikinci günü sona erer. Sağlık nedenine dayanan kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. İlgili birim yönetim kurulları başvuruları ders kayıt süreleri sona ermeden sonuca bağlar, öğrenciye ve ilgili yerlere tebliğ eder.