ÇOCUKLAR GÖRMEYİ ÖĞRENİYOR

Kars Kafkas Üniversitesi ,  Ey-Der  (Engelsiz Yaşama Derneği) ve Gönül Turgut Bireysel Eğitim Danışmanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecek olan “Az Gören Eğitim Semineri” 04.05.2016 tarihinde saat 10:00’da Kafkas Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik  Danışmanlık araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılmıştır.

Seminerde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı ve Aile Danışmanı Gönül Gürsoy, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu, Görme Engelliler Özel Eğitim Uzmanı Ahmet Mert, Resim ve Görsel Sanatlar Eğitmeni Ali Fuat Aydın ve Müzik Eğitmeni Kemal Binici katılımcı olarak yer almıştır.

Dünya üzerinde yaklaşık 290 milyon görme engelli bulunuyor.Bu sayının ise sadece 39 milyonu tamamıyla kör olup, hiç göremeyenlerden oluşuyor.Yaklaşık 250 milyon insanda ise az da olsa mutlaka bir görme kalıntısı bulunuyor.Bu görme kalıntısı çok kıymetli.Çünkü %1 de olsa bu görme kalıntısı, 250 milyon insanın, “beyaz bastona” bağlı olmadan, bağımsız bir hayat sürmesine yetebiliyor.Bu durumda az görenlerde görmenin işlevsel hale getirilmesi büyük önem taşıyor.

Az gören eğitimi ile doğumdan itibaren ailelerin psikolojik ve eğitsel olarak desteklenmesi de çocukların eğitimlerinde aktif rol oynuyor.

Seminer “Az Gören” kavramı  konusunda farkındalık düzeyinin artırılması ve az gören çocuklara yönelik işlevsel görme eğitimlerinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenleniyor.”Az Gören Eğitimi” yüzde 1 ila 10 oranında görme kalıntısına sahip olan çocuklara erken müdahale eğitimiyle “görmeyi” öğreterek, çocukların ve ailelerinin hayatlarını değiştiriyor.Az gören eğitimi alan çocuklar, aldıkları bu eğitim sonrasında beyaz bastona ihtiyaç duymadan yürüyebiliyorlar, paten kayabiliyorlar, bisiklete biniyor, toplu taşıma araçlarını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor, resim yapabiliyor, yapılan ortam düzenlemeleriyle sınıf ortamında diğer arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaşarak eğitimini sürdürebiliyor.

Kars Kafkas Üniversitesinde yapılacak eğitim semineri için katkı sunan Kars Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kars Kafkas Üniversitesi ve katkı sunan herkese teşekkürlerimizi iletir, seminerin az gören çocuklar için umut olacağını umarız.