1- Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) nedir?
Öğrenme Yönetim Sistemi, tek bir ders, eğitim programları veya daha kapsamlı öğrenme ve geliştirme programlarının yönetimi, belgelenmesi, izlenmesi, raporlanması ve yayınlanmasını sağlayan web tabanlı bir e-öğrenme yazılım uygulamasıdır. ÖYS’ler çevrimiçi öğrenmenin yayınlanmasına odaklanırken hem eş zamanlı hem de eş zamansız dersler de dâhil olmak üzere çevrimiçi içerik için bir platform görevi gören çeşitli kullanımları destekler. Bir ÖYS, yükseköğretimde kullanılan, öğretim elemanı tarafından yönetilen eğitimler veya harmanlanmış eğitim için sınıf yönetimi sunabilmektedir.
2- ÖYS’ye nasıl erişilir?
Kafkas Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğrenme Yönetim Sistemine kauzem.kafkas.edu.tr adresinden erişebilirsiniz.
3- ÖYS’ye giriş için bilgisayarımın taşıması gereken özellikler nelerdir?
Öğrenme Yönetim Sistemi giriş için kullandığınız bilgisayarınızın aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olunuz;
a. En az 2 Mbit/sn ve üzeri interet bağlantısı
b. Güncellemeleri yapılmış bir internet tarayıcısı (Tercihen Google Chrome)
c. Bilgisayara bağlı ve çalışır durumda bir web cam, mikrofon ve hoparlör
4- ÖYS’ye hangi bilgilerle giriş yapılır?
Öğrenme Yönetim Sistemine giriş için bir kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaç vardır. Giriş bilgileri öğrenci ve öğretim elemanları için farklıdır.
Öğrenciler için giriş bilgileri:
Kullanıcı Adı: Öğrenci Numarası
Şifre: T.C. Kimlik Numarasının ilk beş hanesi
Öğretim elemanları için giriş bilgileri:
Kullanıcı Adı: KAUZEM tarafından verilen özel kullanıcı adı
Şifre: T. C. Kimlik Numarasının ilk beş hanesi
5- ÖYS’ye giriş şifremi unuttum. Yeniden nasıl şifre alabilirim ?
Şifrenizi unuttuysanız, kauzem.kafkas.edu.tr adresine tıklayın. Giriş sayfasındaki "Şifrenizi mi unuttunuz?" bağlantısına tıklayın. Öğrenci ve öğretim elemanlarımız bu sayfadaki adımları takip ederek yeni bir şifre alabilirler.
6- Uzaktan eğitimde hangi dersleri vereceğim?
Uzaktan eğitimle verilen dersler Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nün koordinesinde akademik birimlerde oluşturulan uzaktan eğitim koordinatörlükleri tarafından belirlenmektedir. Bu dersler Öğrenci Bilgi Sisteminde yayınlanmaktadır. Öğretim elemanları, uzaktan eğitimle verecekleri dersleri Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminden takip edebilirler.
7- Uzaktan eğitimde verdiğim dersleri ÖYS’de nasıl görebilirim?
Uzaktan eğitimle verdiğiniz dersleri görebilmek için önce ÖYS’ye giriş yapmanız gereklidir. ÖYS’ye giriş yaptıktan sonra ilk gelen ekranda “Derslerim” başlığı altında size atanmış tüm derslerin bir listesini görebilirsiniz. Bu liste doğrudan Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminden alınmaktadır. Bu nedenle hiç bir öğretim elemanına manuel ders ataması yapılmamaktadır.
8- Uzaktan eğitimde kayıtlı olduğum dersleri ve bunların içeriklerini ÖYS’de nasıl görebilirim?
Uzaktan eğitimle verilen dersler Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nün koordinesinde akademik birimlerde oluşturulan uzaktan eğitim koordinatörlükleri tarafından belirlenmektedir. Bu dersler Öğrenci Bilgi Sisteminde yayınlanmaktadır. ÖYS’ye giriş yaptıktan sonra “Derslerim” başlığından seçtiğiniz bir dersin ismine tıklayarak ders içeriklerine (sanal sınıf, video, doküman vb.) ulaşabilirsiniz. Bu sayfada tüm içerikler alt alta listelenir. İstenirse sayfanın üzerinde yer alan filtreleme özellikleri kullanılabilir.
9- ÖYS’de ders içerikleri kim tarafından oluşturulur?
ÖYS’de ders içeriklerinin tamamı o dersin öğretim elemanı tarafından oluşturulabilir, düzenlenebilir veya silinebilir. Öğretim elemanları, dersin içeriğini oluşturma ve devamlılığını sağlamadan sorumludur. Kafkas Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin öğretim elemanlarının ders içeriklerinin oluşturulması konusunda hiç bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Ancak merkez öğretim elemanılarına sağlıklı bir şekilde içerik oluşturabilmeleri için gerekli olan altyapıyı sunmakla ve öğretim elemanlarının karşılaşabileceği teknik sorunları çözmekle sorumludur. Öğrencilerin ders aktivitesi oluşturma yetkisi yoktur. Ancak türüne göre aktivitelere katılabilirler, aktiviteyi görüntüleyebilirler veya indirebilirler.
10- ÖYS’de hangi tür ders içerikleri oluşturulabilir?
ÖYS’de dersler çeşitli aktivitelerden oluşabilir. Bu aktiviteler eş zamanlı ve eş zamansız öğrenmeye dayalı olarak ikiye ayrılabilir. Eşzamanlı e-öğrenme aktiviteleri, sohbet ve video konferans yoluyla çevrimiçi çalışmaları içerir. Ayrı zamanlı öğrenme aktiviteleri ise forum, doküman, link ve video paylaşımını içerir.
11- ÖYS’de ders içerikleri nasıl oluşturulur?
Öğretim elemanları, ÖYS’ye giriş yaptıktan sonra ders sayfasının sağında bulunan Yeni Aktivite Ekle butonunu kullanarak o derse aktivite ekleyebilirler. Yeni Aktivite Oluştur butonu kullanılarak her defasında seçilen türde 1 adet aktivite eklenebilir. Her aktivite için ayarlar yapılarak kayıt edilir.
12- ÖYS’de uzaktan eğitim dersleri nasıl işlenir?
ÖYS’de size atanmış her bir ders, o dersin öğretim elemanı ve öğrencilerinin eş zamanlı katılımı ile işlenir. Her hafta ders programında belirtilen gün ve saatte öğretim elemanı ve öğrenciler daha önceden öğretim elemanı tarafından eklenmiş Sanal Sınıf (canlı ders) oturumunda bir araya gelerek sesli ve görüntülü iletişim kurabilirler. Bu dersler sistemde kayıt altına alınır. Buna ek olarak dersin öğretim elemanı, eş zamansız öğrenme yöntemlerini de kullanabilir. Örneğin Sanal Sınıf aktivitelerine ek olarak son teslim tarihi olan bir ödev verebilir, tartışma ve görüş alışverişine izin veren bir forum ekleyebilir, dersle ilgili kaynak dokümanlar, video veya linkleri öğrencilerle paylaşabilir.
13- ÖYS’de uzaktan eğitim dersleri haftada kaç saat yapılır?
Uzaktan eğitim dersleri;
· 1 saatlik ders için haftada 40 dakika,
· 2 saatlik ders için haftada 80 dakika,
· 3 saatlik ders için haftada 120 dakika,
olarak sanal sınıfta yapılır. Ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki tüm dersler için sanal sınıf aktivitelerinin öğrenci bilgi sistemindeki ders programına uygun olarak ÖYS’ye eklenmesi dersin öğretim elemanın sorumluluğundadır. Tüm canlı derslerin başlama ve bitiş tarih ve saatleri öğretim elemanı tarafından Sanal Sınıf aktivitesi derse eklenirken doğru bir şekilde yazılmalıdır. Ayrıca öğretim elemanı her bir dersin her bir haftası için başlama ve bitiş tarihleri o haftaya ait olan ayrı bir Sanal Sınıf aktivitesi eklemelidir.
14- Sanal sınıfta işlenen (canlı) derslere ÖYS üzerinden nasıl katılabilirim?
Öğretim elemanı ve öğrenciler sanal sınıfta işlenen tüm derslere yalnızca ÖYS üzerinden katılabilirler. ÖYS’ye giriş yaptıktan sonra sanal sınıfta işlenen canlı derslere katılmak için önce ilgili dersin sayfasını açın. Açılan sayfada, üzerinde başladı yazan Sanal Sınıf kartına tıklayın. ÖYS’den Perculus+ Sanal Sınıf yazılımına otomatik olarak geçiş yapılacaktır. Eğer ki, ders sayfasında çok sayıda aktivite varsa sadece Sanal Sınıf aktivitelerini görüntülemek için sayfanın en üstünde yer alan Tüm Aktiviteler butonunu kullanarak filtreleme yapabilirsiniz.
15- ÖYS’de ders programımı göremiyorum. Sanal sınıf derslerinin hangi gün ve saatte yapılacağını nasıl öğrenebilirim?
ÖYS’de ders programı modülü yoktur. Öğretim elemanları ve öğrenciler öğrenci işleri bilgi sistemine giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan Ders Programı (KAUZEM) sekmesinden sanal sınıf ders programlarını görüntüleyebilirler. Bunun yanı sıra ders sayfası açıldığında Sanal Sınıf kartının hemen altında oturumun Başlangıç ve bitiş tarih ve saatleri görülebilir. Ayrıca öğretim elemanları sınıf duyurusu yaparak ders saatlerini duyurmaktadır. Öğrenciler ÖYS’deki duyurular sekmesinden ders programıyla ilgili yapılan duyuruları takip edebilirler.
16- Öğrencilere sanal sınıf dersinin gün ve saatini ÖYS’den nasıl duyarabilirim?
Öğretim elemanı, ders sayfasının sağ tarafında bulunan İletişim Kur butonunu kullanarak derse atanmış öğrenci rolündeki tüm kullanıcılara duyuru yapabilir. Bu şekilde yapılan duyurular, duyuru sayfasındaki kime alanı değiştirilmediği sürece yalnızca o dersi alan öğrenciler tarafından görülebilir.
17- Öğretim elemanının ÖYS’den yaptığı duyuruları nasıl görebilirim?
Öğretim elemanı tarafından yapılan duyurular ÖYS’de sol menüdeki İletişim Araçları’nın altında yer alan Duyurular butonuna tıklayarak görüntülenebilir. Öğrenciler bu menüden öğretim elemanları ve sistem yöneticilerinin yaptığı tüm duyuruları takip edilebilir.
18- ÖYS’de bir derse eğitmen rolüyle kayıtlı öğretim elemanının kim olduğunu nasıl görebilirim?
ÖYS’de size atanan her bir derse eğitmen rolüyle bir öğretim elemanı atanmaktadır. İlgili ders sayfası açıldıktan sonra sağ üst köşede derse eğitmen rolüyle atanmış olan öğretim elemanının ismi görülebilir. Öğrenciler öğretim elemanıyla iletişim kurmak istediklerinde, öğretim elemanının isminin altında bulunan İletişime geç butonunu kullanılarak ÖYS üzerinden öğretim elemanına mesaj gönderebilirler.
19- ÖYS’de dersime öğrenci rolüyle kayıtlı kullanıcıların listesini nasıl görebilirim?
Öğretim elemanı, ders sayfasının sağ tarafında bulunan Şubeleri Yönet butonuna tıkladıktan sonra Şube Listeleme sayfasını açarak, o anda seçili olan şubeye kayıtlı ve öğrenci rolündeki tüm kullanıcıların bir listesini görebilir. Bu listede kullanıcıların adı, soyadı, e-postası, rolü ve son giriş bilgileri yer alır. Birden fazla şubenin olduğu derslerde Şubeler listesinden önce şube seçimi yapılmalıdır. Bu doğrultuda Şube Kayıtlı Öğrenci Listesi sayfasında sadece seçilen şubede kayıtlı öğrenci listesi görüntülenir. Tek bir şubeden oluşan dersler için şube seçimi yapılmasına gerek yoktur.
20- ÖYS’de dersime öğrenci rolüyle kayıtlı kullanıcıların şifresini sıfırlayabilir miyim?
Dersin öğretim elemanı, kendi dersini alan öğrencilerin ÖYS’ye girişte sorun yaşaması durumunda şifresini sıfırlayarak onlara yardımcı olabilir. Ders sayfasının sağ tarafında bulunan Şubeleri Yönet butonuna tıkladıktan sonra Şube Listeleme yaparak o anda seçili olan şubeye kayıtlı ve öğrenci rolündeki tüm kullanıcıların bir listesini görebilir. Listede her öğrenci için Şifre İşlemleri sütununda Şifre Sıfırlama butonuna tıklayarak şifre sıfırlama yapılabilir.
21- ÖYS’de Şube Kayıtlı Öğrenci Listesi’ni düzenlemek veya listeye yeni öğrenciler eklemek için ne yapmalıyım?
Belirlenen derslerin bilgileri ve bu derslere kayıtlı öğrenci listeleri, Öğrenci Bilgi Sistemi’nden Öğrenme Yönetim Sistemi’ne doğrudan aktarılmaktadır. ÖYS’de Şube Kayıtlı Öğrenci Listesi’ni düzenlemek veya listeye yeni öğrenciler eklemek isteyen öğretim elemanlarının, bu taleplerini birimin Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğü’ne iletmesi gerekmektedir.
22- Örgün öğretimde verdiğim aynı adlı iki farkı ders için ÖYS’de iki ayrı şube açılmış. Bu şubelerdeki öğrencileri tek bir şubede birleştirebilir miyim?
Birim Koordinatörlüğü tarafından değerlendirilen ve uygun görülen taleplere ait ders ve öğrenci kayıtları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yeniden düzenlendikten sonra Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğrenme Yönetim Sistemine yansıtılmaktadır. Sistematik veri akışı dikkate alındığında, birleştirme sürecinin başlayabilmesi için öğretim elemanlarının, bu taleplerini üniversitemiz Birimin Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğü’ne iletmesi gerekmektedir.
23- Öğrenci Bilgi Sisteminde kayıtlı olduğum ders veya dersler ÖYS’de derslerim sekmesinde neden görünmüyor?
Bu durum sistem üzerinde dersi alttan alan öğrencilerin diğer şubelerle birleştirilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Uzaktan eğitim dersleri ve derslere bağlı şube listeleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yeniden düzenlendikten sonra Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi üzerinden doğrudan ÖYS’ye aktarılmaktadır. Bu derslerde herhangi bir yanlış olduğunu düşünüyor veya bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız lütfen öncelikle biriminizin uzaktan eğitim koordinatörü ile iletişime geçiniz.
24- ÖYS’de eğitimci olduğum bir derse başka öğretim elemanlarının veya misafir katılımcıların atanması mümkün mü?
Uzaktan eğitimle verilen derslerin öğretim elemanlarına ait bilgiler, Öğrenci Bilgi Sistemi’nden Öğrenme Yönetim Sistemine doğrudan aktarılmaktadır. Derslere manuel atama yapılamadığı için ÖYS’deki her bir derse yalnızca bir öğretim elemanı eğitimci rolüyle atanmaktadır. Bir dersi birden fazla öğretim elemanıyla yürütmek isteyen veya dersin misafir öğretim elemanı davet etmek isteyen öğretim elemanlarının, bu taleplerini ilgili birimin Uzaktan eğitim Koordinatörlüğü’ne iletmesi gerekmektedir.
25- Sisteme giriş yapamıyorum? Şifremi nasıl sıfırlayabilirim?
ÖYS’ye girişte kullanıcı adı ve şifresini üst üste hatalı giren kullanıcıların hesabı sistem tarafından şüpheli aktivite olarak algılanıp pasifleştirilir. Bu durumla karşılaşan kullanıcılar kafkasuzem@gmail.com adresinden KAUZEM’den destek alabilirler.
26- ÖYS’ye istediğim zaman giriş yapabilir miyim?
Öğretim elemanları ve öğrenciler, Öğrenme Yönetim Sistemine istedikleri zaman giriş yapabilirler. Ancak Sanal Sınıf oturumları yalnızca ders programında belirlenen gün ve saatte öğretim elemanları ve öğrencilerin aynı anda katılımıyla yapılmaktadır.
27- ÖYS’de sanal sınıf aktivitelerine katılan ve katılmayan öğrencilerin listesini nasıl görebilirim?
Öğretim elemanları, ders sayfasında Sanal Sınıf kartının üzerindeki İşlem menüsünden Rapor butonuna tıklayarak raporlama yapabilirler. Raporlama her sanal sınıf aktivitesi için ayrı ayrı yapılmalıdır. Sanal sınıf rapor sayfasında öğrencilerin görüntüleme istatistikleri ile sanal sınıfa giriş sayıları, tamamlama durumları, canlı ve tekrar izleme süreleri görülebilir.
28- ÖYS’de ders içindeki aktivitelere ve sanal sınıflara katılıyorum. Buna rağmen ders ilerleme durumum neden hiç artmıyor?
Ders ilerleme durumu, ilgili dersteki her bir aktiviteye katılım durumunuzun toplamını gösterir. Sistem kullanıcının o ders içindeki tüm aktivitelere katılma durumunu değerlendirildikten sonra otomatik olarak ders ilerleme yüzdesini hesaplar. Bu hesaplama belirli periyotlarla her kullanıcı için özel olarak otomatik yapılmaktadır. Bu nedenle hesaplamaların tam olarak yansıması sistem yoğunluğuna bağlı olarak belirli bir süre alabilmektedir.
29- ÖYS’de sanal sınıfa ders programındaki saatte canlı olarak katılmış olduğum halde neden sanal sınıf kartında "Henüz Girilmedi" yazıyor?
Kullanıcıların sistemdeki tüm gezinmeleri loglanmaktadır. Bu loglar doğrultusunda ders ilerleme durumları belirli periyotlarla otomatik olarak sistem tarafından hesaplanmaktadır. Sistem her hesaplamada kullanıcının katılım oranı ile ilgili aktivitenin öğretim elemanı tarafından ÖYS’ye eklenirken seçilen Bitirme Kriterini karşılaştırarak bir sonuca varmaktadır. Bitirme kriteri her aktivite için farklılaşabilmektedir. Sanal Sınıf aktivitesi için yapılan hesaplamada kullanıcı, Bitirme Kriterini sağlıyorsa aktivite kartında durum Katıldı olarak görünür. Eğer kullanıcının katılım oranı bitirme kriteri tamamlamak için yeterli değilse aktivite kartında durum Henüz Girilmedi olarak görünür. Sanal sınıf kartında Henüz Girilmedi yazan kullanıcıların öncelikle bu aktivitenin katılma kriterlerini tamamlaması gereklidir.
30- ÖYS’de sanal sınıf aktivitesinin bitirme kriterini tamamladım. Sistemden çıkıp tekrar giriş yapmama rağmen neden "Henüz Girilmedi" uyarısını görmeye devam ediyorum?
Kullanıcı, Sanal Sınıf aktivitesini bitirme kriterini tamamladığı halde Sanal Sınıf kartının sağ üst köşesinde katılma durumu Henüz Girilmedi olarak görünüyorsa kendisi katılma oranını yeniden hesaplatabilir. Kriteri tamamlayan kullanıcılar, ders sayfasında Liste görünümündeyken ilgili Sanal Sınıf kartının hemen yanında bulunan Tekrar Hesapla butonuna tıklayarak el ile hesaplamayı başlatabilir. Hesaplama sonucu güncellenmiş canlı katılım ve tekrar izleme oranları sanal sınıf isminin yanında gösterilir.
31- ÖYS’de sanal sınıf raporu sayfasında oturuma canlı olarak katılmış öğrencilerin durumunda neden "Tamamlanmadı" yazıyor?
Sanal Sınıf raporu, her bir kullanıcının Bitirme Kriterleri kullanılarak hesaplanmış katılım oranı doğrultusunda aktiviteye katılma durumunu gösterir. Raporu yalnızca eğitimci rolündeki kullanıcılar görüntüleyebilir. Katılma durumu; başlanmadı, tamamlanmadı, tamamlandı olarak görülebilir. Aktiviteye katılmış ancak bitirme kriterini tamamlamamış öğrencilerin rapor sayfasındaki durumu "Tamamlanmadı" olarak görünür. Bu öğrenciler Bitirme Kriterini tamamlamadıkları için kendi sayfalarında sanal sınıf kartı üzerinde "Henüz Girilmedi" bildirimini görürler. Diğer yandan aktiviteye katılarak bitirme kriterini yerine getirmiş öğrenciler için rapor sayfasında "Tamamlandı" görünür. Bu öğrenciler ise kendi sayfalarında Sanal Sınıf kartı üzerinde "Katıldı" bildirimini görürler. Eğer rapora göre oturuma canlı olarak katılmış bir öğrencinin katılma durumunda "Tamamlanmadı" yazıyorsa, öğrenciden katılma oranını yeniden hesaplamasın isteyebilirsiniz veya bir müddet bekleyerek sistemin bu hesaplamayı her kullanıcı için yeniden hesaplamasını bekleyebilirsiniz.
32- ÖYS’de sanal sınıf katılım oranları nasıl hesaplanır?
ÖYS, her bir Sanal Sınıf aktivitesi için canlı katılım ve tekrar izleme verileri doğrultusunda her kullanıcı için bir katılım oranı belirler. Bu oranın hesaplama algoritmaları belirli periyotlarla sistem tarafından otomatik yapılmaktadır. Bu nedenle hesaplamaların tam olarak yansıması sistem yoğunluğuna bağlı olarak belirli bir süre alabilmektedir. Katılım oranları değiştikçe bu hesaplama el ile de yaptırılabilir. Kullanıcılar, ders sayfasında Liste görünümündeyken ilgili Sanal Sınıf kartının hemen yanında bulunan Tekrar Hesapla butonuna tıklayarak el ile hesaplamayı başlatabilirler. Hesaplama sonucu güncellenmiş canlı katılım ve tekrar izleme oranları sanal sınıf isminin yanında gösterilir.
33- Uzaktan Eğitim ders programımı değiştirebilir miyim?
Uzaktan eğitim ders programları Öğrenme Yönetim Sisteminin kapasitesi, sistemin eş zamanlı Sanal Sınıf yükü ve eş zamanlı çevrimiçi kullanıcı sayısı göz önünde bulundurularak titizlikle hazırlanmıştır. Öğrenme Yönetim Sisteminden tüm birimlerimizin en verimli şekilde yararlanabilmesi için ders programı değişikliği talepleri zorunlu kalınmadıkça önerilmemektedir. Öğretim elemanlarının bu taleplerini ilgili birimin Uzaktan Eğitim Koordinatörlüğü’ne iletmesi gerekmektedir.
34- Ders programımda iki veya daha fazla dersim çakışıyor. Bu derslere nasıl katılacağım?
Öğrenciler ders programında çakışan derslerden birine canlı oturumda katılabilir. Sistemdeki tüm dersler öğretim elemanları tarafından kayıt altına alındığından katılamadıkları dersin tekrarını daha sonra izleyebilirler.
35- ÖYS’ye cep telefonumdan giriş yapabilir miyim?
ÖYS yazılımının arayüzü mobil cihaz ekranına duyarlı bir tasarıma sahiptir. Yazılım, cihazınızın ekran boyutlarını otomatik olarak algılar ve arayüzü mobil cihazlara uyumlu hale getirir. Mobil cihazınızın internet tarayıcısını kullanarak ÖYS’ye bu arayüzden erişebilirsiniz. Bilgisayarda olduğu gibi mobil araçlardan erişimde de Google Chrome tarayıcı kullanmanız önerilmektedir.
36- Bazı sanal sınıf derslerinin ders programında planlanan zamandan önce/sonra bazılarının ise ek süre alarak yapılması herhangi bir sorun teşkil eder mi?
Uzaktan eğitim ders programları Öğrenme Yönetim Sisteminin kapasitesi, sistemin eş zamanlı Sanal Sınıf yükü ve eş zamanlı çevrimiçi kullanıcı sayısı göz önünde bulundurularak titizlikle hazırlanmıştır. Öğrenme Yönetim Sisteminden tüm üniversitenin en verimli şekilde yararlanabilmesi için sanal sınıfa vaktinden erken başlamak, geç başlamak veya dersi uzatarak bir sonraki saat dilimine taşırmak sizden önceki veya sonraki ders yoğunluğuna etki ederek sistemin ağırlaşmasına etki edebilir. Bu sebeple öğretim elemanlarının mümkün olduğunca ders programına uygun hareket etmeleri ÖYS’nin sağlıklı çalışabilmesi için oldukça önemlidir.
37- Öğrencilere ÖYS üzerinden nasıl ödev verebilirim?
ÖYS’de derse yeni bir aktivite olarak Ödev ekleyebilirsiniz. Ödeve son teslim tarihi verebilirsiniz. Öğrenciler hazırladıkları ödev dokümanlarını bu aktivite üzerinden öğretim elemanıyla paylaşabilirler.
38- Öğretim elemanının verdiği ödevi hazırladım. Ödevi ÖYS’ye nasıl yükleyeceğim?
İlgili ders sayfasında Ödev aktivitesine tıklayın. Ödev sayfasında; İndir butonu ile eğitmenin yüklediği ödev dosyasını cihazınıza indirebilirsiniz. Ödevi Yükle butonu ile kendi hazırladığınız ödev dosyasını eğitmene iletebilirsiniz. Yükleme Hakkı bölümünden, bu ödev için kaç kez dosya yükleme hakkınızın olduğunu görebilirsiniz.
39- ÖYS’de ödev aktivitesine ne tür dokümanlar yüklenebilir? Bu dokümanın dosya boyutu en fazla ne olmalıdır?
Ödev aktivitesine dersi alan öğrenciler öğretim elemanın belirlediği son teslim tarihine kadar doküman olarak ödevlerini yükleyebilirler. Yüklenebilecek maksimum dosya boyutu 10 mb’dır. Ödevler bir zip dosyası içinde tek bir dosya halinde yüklenmelidir. Sistem her defasında yalnızca bir dokümana izin vermekte, çoklu doküman yüklemeyi engellemektedir.
40- ÖYS’de öğretim elemanının eklediği ödev aktivitesini neden göremiyorum?
Öğretim elemanı dersine Ödev aktivitesi eklediyse ve bunu hiçbir öğrenci göremiyorsa, öğretim elemanının aktivite ayarlarını kontrol etmesi gereklidir. Zamanlama kriteri öğretim elemanı tarafından aktifleştirilmiş olabilir. Örneğin zamanlama için gelecek hafta seçildiği için ödev yalnızca o hafta geldiğinde öğrencilere gösterilecek olabilir yada aktivitenin sadece belirli bir tarih aralığında gösterime açılması ayarlanmış olabilir. Eğitici aktiviteyi eklerken Zamanlama Haftasını ileri bir tarih seçerse, öğrenciler o haftaya kadar ilgili aktiviteyi göremezler. Aktivite ancak seçilen haftanın başladığı ilk gün öğrencilere otomatik olarak açılır. Örneğin öğrencilerden son teslim tarihi haftaya olan bir ödev isteniyorsa, Ödevin Zamanlaması içinde bulunulan hafta seçilmelidir ki, öğrenciler ders sayfasında Ödev aktivitesini görebilsinler. Bu nedenle eğiticiler Ödev zamanlamasını seçerken ya içinde bulundukları haftayı seçmeli ya da hiç hafta seçmemelidir.
41- Uzaktan eğitim derslerinde sınavlar nasıl yapılacak?
Uzaktan eğitimde vize, final veya bütünleme sınavları KAUZEM tarafından yayınlanan tarihlerde üniversitemizde yüz yüze yapılmaktadır.
42- ÖYS’de daha önce yaptığım sanal sınıf aktivitesini yanlışlıkla sildim. Geri yüklemek mümkün mü?
Bu sorunun çözülebilmesi için sildiğiniz aktivitenin adını, tarihini, saatini ve aktivitenin içinde bulunduğu dersin adını ÖYS’de bulunan yardım masasından yeni talep açarak KAUZEM’e bildiriniz. Ayrıca çözüm için teknik ekiple iletişime geçileceği ve iş yükü yoğunluğu bakımında hemen sonuç alınmayabileceğini de göz önünde bulundurunuz.
43- Ödev yükleme sayısını 5 yapmama rağmen öğrenciler neden birden fazla doküman yükleyemiyor?
Yükleme sayısı, öğrencinin sisteme yüklediği ödev dosyasını, kaç kere değiştirebileceğini belirlemektedir. Yani Ödev aktivitesi için 5 yükleme hakkı verdiğinizde; öğrenciler son teslim tarihine kadar sisteme yükledikleri ödevi 5 defa silme ve yerine yenisini yükleme hakkına sahip olur. Bu özellik bir nevi öğrenciler için ödevi düzeltme sayısı gibi düşünülebilir. Öğrenciler Ödev yükleme sayfasında her defasında sadece 1 doküman yükleyebildikleri için birden fazla doküman yüklemeleri gereken durumlarda zipleyerek yükleme yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu kapsamda mobil cihaz kullanan öğrenciler için doküman zipleme aplikasyonları kullanılabilir.
44- Ödev aktivitesine yüklediğim ödevler, dersin öğretim elemanı tarafından neden görüntülenemiyor?
Bu durum öğrencinin ödevi yükleme aşamasını tamamlamamasından kaynaklanıyor olabilir. Ödev aktivitesine tıkladıktan sonra Dosya Yükle butonuna tıklayın. Açılan sayfada bilgisayarınızdan ödevin olduğu dosyayı seçerek veya sürükleyip bırakarak sisteme yükleyin. Yükleme tamamlandıktan sonra sakın sayfayı kapatmayın. Mutlaka açılan penceredeki Yükle butonuna tıklayın. Son aşamada Yükle butonuna tıklamadığınız zaman ödevin yüklenmesi de tamamlamamış olmaktadır. Bu aşamayı tamamladığınız takdirde ödeviniz dersin öğretim elemanı tarafından görüntülenemez ve ödevi yüklememiş görünürsünüz.
45- Sanal sınıfta doküman paylaşımı sırasında fare imleci neden görünmüyor?
Fare hareketleri ortak alanda gösterilemediğinden, alternatif çözüm olarak çizim aracı kullanarak işaret edilmek istenen noktalar vurgulanabilir veya ekran paylaşımı ile ekranın tamamı paylaşılırsa fare imleci gösterilebilir.
917 kez görüntülendi.