Üniversitemizde Azerbaycan Halk Ozanı Aşık Alesker’in Doğumunun 200. Yılı Anısına Uluslararası Sempozyum Düzenlendi

24.04.2021 tarihinde Azerbaycan halk ozanı Aşık Alesker’in doğumunun 200. Yılı Anısına Kafkas Üniversitesi, “Elger” Eğitim Merkezi, Azerbaycan Devlet Eğitim Üniversitesi Guba Şubesi, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Coğrafya Enstitüsü ve Kırgızistan Eğitim Akademisi ile birlikte düzenlenen “BİLİM VE EĞİTİM: GEÇMİŞİMİZİ KORUYARAK GELECEĞİMİZİ KURALIM” konulu XIII Uluslararası Sempozyum Kafkas Üniversitesi ev sahipliğinde online şekilde gerçekleştirildi.

Zoom programı üzerinden gerçekleştirilen uluslararası sempozyumu, Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlkin Gulusoy paydaş kurum temsilcilerini ve katılımcıları selamladıktan sonra açılış oturumunu yönetmek üzere sözü Üniversitemiz Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu'na verdi. Prof. Dr. H. Necefoğlu, Aşık Alesger'in şiirlerinden örnekler verip sempozyum katılımcılarına başarılar dileyerek oturumu başlattı ve ilk sözü Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç’a verdi. Üniversitemiz Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç tüm katılımcıları selamlayarak; Kafkas Üniversitesi’nin öncülüğünde ve ev sahipliğinde böyle bir sempozyumun düzenlemesinin gerek Türkiye- Azerbaycan arasında var olan bilimsel ve  kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, gerekse tüm Türk Dünyası ile bu çerçevede yeni işbirliklerinin başlatılmasının önemine vurguda bulunarak önümüzdeki süreçte de Kafkas Üniversitesi olarak ilişkileri daha da genişletme arzusunda olduklarının altını çizdi. Kılıç bu vesileyle tüm paydaş kuruluşlara ve katılımcılara Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun selamlarını ileterek, Rektörümüzün de tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini ve var olan faaliyetlerden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ardından söz Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev'e verildi. Başkonsolos, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Alıyev’in kararnamesine uygun olarak 2021 yılında Aşık Alesger'ın 200. yılı münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenleneceğini, bununla ilgili ilk teşebbüsün de Kafkas Üniversitesi’nden geldiğini söyleyerek, böyle bir sempozyuma ev sahipliği yaptığı için Kafkas Üniversitesi'ne övgüde bulundu. Başkonsolos iki kardeş ülkenin her zaman olduğu gibi bir birinin yanında olduğunu dile getirdi.

Devamında Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Guba Şubesi müdürü Doç. Dr. Yusuf Alıyev, Kırgızistan Eğitim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Nazira Dusheva ve Başkan yardımcısı Prof. Dr. Ulanbek Mambetakunov söz alarak sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Beş farklı oturumda devam eden sempozyumda  toplamda 6 ülkeden 70’den fazla bilimsel bildiri sunuldu.  Sempozyum sonunda katılımcılara katılım ve teşekkür belgeleri takdim edildi.