Ders Dağılımları ve İçerikleri İçin Tıklayınız...
ENGELLİ BAKIMI VE REHABİLİTASYON PROGRAMI
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı, Terapi ve Rehabilitasyon bölümü kapsamında açılan dört yarıyıllık bir önlisans programıdır. Programın amacı, öğrencilerin eğitim-öğretim süreci boyunca edindikleri akademik donanımla; engelli bakımına ilişkin gerekli bilgi ve teknikleri kullanarak, engelli ve bakıma muhtaç kişilerin sosyal yaşama aktif katılmalarına ve sosyalleşmelerine, boş zamanlarını üretken bir şekilde değerlendirmelerine, kendi bedenine ve yaşam alanlarına karşı duyarlı ve koruyucu olmalarını alışkanlık haline getirmelerine aracılık eden insan gücünün yetiştirilmesidir.
Üniversitelerin Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon ön lisans programlarına yatay geçiş yapabilirler. Programdan mezun olan öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetisyenlik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimine tamamlayabilirler. Engelli bakım teknikerleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, temel sağlık hizmeti veren tıp merkezleri ve polikliniklerde, hastanelerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitelerinde, çeşitli kurumların revirlerinde ve engelli bireylerin evlerinde olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapabilme imkanına sahiptirler.
Programın Açılma Gerekçesi
Bireylerin yaşadıkları toplumda sağlıklı, kaliteli ve yaşamlarını mümkün olan en uzun süre bağımsız idame etmelerini sağlamak sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Tıbbi ve teknolojik gelişmelere rağmen son yıllarda ülkemizde “özel gereksinimli” bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlı birey oranları yükselmiş, buna paralel olarak sağlık, bakım ve sosyal hizmetlerdeki talepler de artmıştır. Artan talepler sonucunda, rehabilitasyon ve bakım konusunda uzmanlaşmış ara eleman kaynağının eksikliği dikkat çekmiştir.
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı, ortaya çıkan bu ara eleman ihtiyacıyla birlikte önemli bir alan haline gelmiştir. Bu kapsamda ulusal düzeyde az sayıda üniversitenin Sağlık Meslek Yüksekokulları bünyesinde Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon alanında yeni ön lisans programları açılmaya başlanmıştır. Ancak her geçen gün daha fazla sayıda özel ve devlet destekli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin hizmete girdiği düşünüldüğünde, ülkemizde bu alanda insan kaynağı eksiğini gidermek amacıyla Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Ön lisans Programlarının diğer Meslek Yüksekokullarında da açılması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programı ile hem bu alanda çalışacak insan kaynağının yetiştirilmesinde hem de engelli bakımı ve rehabilitasyon alanında hali hazırda çalışan insan kaynağının standart ve sistematik bir eğitimden geçirilmesine olanak sağlamak amaçlanmaktadır.
Hedefimiz; alanıyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen, özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki bakım ve gereksinimlerini bilen, ihtiyaçlarını kolaylaştırıcı tedavi, destek ve iyileştirme hizmetleri sunabilen ve insanları seven, saygı duyan, yaratıcı, hoşgörülü ve sabırlı kişilik özelliklerine sahip teşvik edici bilgi ve beceriye sahip, engelli bakım hizmeti veren kurumlarda görev alabilecek bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde uzman olan sağlık personellerine destek sunabilen, nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir.
Bu bağlamda; Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde öğrenci alınması planlanan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon programı ve yine bünyemizde faal olan Sosyal Hizmetler Programının işbirliği çerçevesinde, ilçemizde Milli Eğitim Müdürlüğü ve bünyesinde bulunan rehabilitasyon merkezleri ile İlçe Sağlık Müdürlüğünün de desteğiyle bölgesel ve ulusal bağlamda ihtiyaç duyulan ara elaman gereksiniminin karşılanarak gerekli yararın sağlanması amaçlanmaktadır.
6186 kez görüntülendi.