Tezli Yüksek Lisans Ders İçeriği

I. Yarıyıl Ders ve Kapsamı
 
EPÖ 500
Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik
Bilim ve Önemi – Bilim ve Araştırma – Bilimsel Araştırmanın Önemi – Bilimsel Araştırma Model ve Türleri – Bilimsel Araştırmaların Toplumsal ve Bilimsel Yararları - Bilimsel Araştırmanın Aşamaları – Bilimsel Araştırmalarda Bulunması Gereken Özellikler – Araştırma Plânı: Giriş – İlgili Yayınlar – Yöntem ve Teknikler – Bulgular – Yorum – Sonuç ve Öneriler- Etik kavramı-Bilim, Araştırma ve Yayın Etiği- Etik Dışı Davranışlar
EPÖ 501
Eğitimde Program Geliştirme
Temel Kavramlar – Eğitimde Program Geliştirmenin Kuramsal Temelleri (tarihi, felsefi, psikolojik ve toplumsal), Eğitim Programı Tasarımı ve Modeller, Program Geliştirme Süreci,(plânlama, tasarı hazırlama, deneme-değerlendirme, programa süreklilik kazandırma), Öğretim İlkeleri - Öğretimde Plânlı Çalışmanın Önemi ve Yararları – Öğretimin Plânlanması (ünitelendirilmiş yıllık plân, günlük plân ve etkinlik örnekleri), Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Bunların Uygulama ile İlişkilendirilmesi, Eğitim ve Öğretimde Yeni Yönelimler (etkin öğrenme, çoklu zekâ, yapılandırmacılık, yaşam boyu öğrenme, yaratıcı düşünme, v.b.), Öğretim Hizmetinin Artırılmasında Öğretmenin Görev ve Sorumlulukları.
EPÖ 503
Eğitim Programının Temelleri 1
Program geliştirmede temel kavramlar (eğitim programı, öğretim programı, ders programı, örtük program, program geliştirme...), program geliştirmenin kuramsal temelleri, eğitim programı tasarımı ve modelleri, program geliştirmenin planlanması, program tasarısı hazırlama, programın denenmesi, program değerlendirilmesi,  programa süreklilik kazandırılması, program geliştirmede yeni yönelimler
Önerilen Kaynaklar:
  • Demirel, Özcan (2002) Eğitimde Program Geliştirme. Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Varış, Fatma (1994) Eğitimde Program Geliştirme. Alkım yayıncılık, Ankara.
  • Doğan, Hıfzı (1997) Eğitimde Program ve Öğretim tasarımı. Önder Matbaacılık, Ankara.
  • Sönmez, Veysel.(1994) Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı. Pegem yayıncılık, Ankara.
Senemoğlu, Nuray (2004) Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Gazi Kitabevi, Ankara.
 
EPÖ505
Eğitimde Ölçme Teknikleri
Temel istatistik bilgileri- temel analiz teknikleri, nicelyöntemler
EPÖ 507
Karşılaştırmalı Eğitim
Karşılaştırmalı eğitim bilim dalındaki gelişmeler, bilimsel karşılaştırma kurumları, karşılaştırma motifleri, karşılaştırmalı eğitim biliminde kullanılan yöntemler, deneysel araştırma süreci, karşılaştırmada kullanılacak eğitim programının temelleri, kıtalara göre bazı ülkelerin eğitim sistemleri
EPÖ 509
Öğrenme ve Öğretme Kuramları
Öğrenme ve öğretme sürecinde akımlar, yaklaşımlar,kuramlar ve yeni eğilimler
EPÖ 511
Çağdaş Eğitim Felsefesi
Eğitim programlarının çağdaş, güncel eğitim problemlerine yenilikçi bakış açısıyla yaklaşan eğitim felsefesi
EPÖ 513
Öğretim Süreçleri ve Eğilimler
Öğrenme ve Öğretme Kuram ve Modelleri - Davranışçılık Akımında Öğrenme - Sosyal Öğrenme Yaklaşımı – Bilişsel Öğrenme Yaklaşımı – Öğrenme Modelleri – Öğrenme – Öğretim İlkeleri – Öğretim Strateji Yöntem ve Teknikleri.
 
 
 
II. Yarıyıl Ders ve Kapsamı
 
EPÖ 502
Seminer
Öğrencilerin alanı ile ilgili Türkiye ve dünyadaki alanyazını değerlendirerek özgün çalışma yapmalarını sağlamaktır. Öğrenciler ilgilendikleri konuları belirler, bununla ilgili alanyazın taraması yapar, değerlendirir, araştırma sürecini planlar, çalışmalarını rapor haline getirir.
EPÖ504
Öğretim Programlarının Değerlendirilmesi
Öğretimprogramlarının değerlendirilme sürecinin nasıl yürütülmesi gerektiğine yönelik adımlar, basamaklar ve değerlendirme kuram ve yaklaşımları
EPÖ506
Eğitim İstatistiği
Eğitim süreçlerinde yapılan araştırmaların analizinde kullanıcak yöntemler ve teknikler
EPÖ508
Eğitim Programlarının Temelleri 2
Program ve öğretimin tanımlanması, program geliştirme süreci, program tasarımında alternatifler, Program Geliştirme Teorileri ve Yaklaşımları.
EPÖ510
Dünya ve Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme
Karşılaştırmalı olarak öğretmen yetiştirme programlarını inceleme ve mevcut durumda Türkiye’de programın olumlu ve olumsuz yönlerine farklı bakış açıları ile bakma
EPÖ 512
Eğitimde Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri
Eğitimde kullanılan araştırma kavramları ve metodlarını tanıtmak ve uygulamak. Öğrencilere bilimsel çalışmaları okuma, anlama ve eleştirme becerisi kazandırarak, bilimsel çalışmalar üretebilmeleri amaçlanmaktadır. Araştırmaa desenleri, eğitim araştırmalarında etik sorunları, evren ve örneklem, veri toplama yöntemleri, verilerin değerlendirilmesi.
Önerilen kaynaklar:
* Balcı, A. (2005) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Pegema Yayıncılık.
* Üstdal, M., Vuıllamue, R., Gülbahar, K., & Gülbahar, Y. (2004). Bilimsel Arastırma Klavuzu Projeden Makaleye. Pelikan Yayıncılık.
* Anastas, J. W., & MacDonald, M. L. (1994). Research design for social works and the human services. Macmillan Inc. New York.
EPÖ514
Eğitim Programlarında Yeni Yaklaşımlar ve Araştırmalar
Öğretim programlarına yeni ve nitelikli bakış açıları, araştırmalar ve eğilimler
EPÖ 516
Türk Eğitim Sisteminin Sorunları
Eğitim sistemine ait güncel sorunlar, öğretim progrmalarında eksikler ve mevcut durumdaki sorunlara revize çalışmaları, programlarda güncellik
EPÖ 518
Öğretim Tasarımı
Öğretim süreçlerinde etkili verimli ve çekici öğrenmelerin gerçekleşebilmesi amacıyla öğretimin kuramlarının temel alınarak ihtiyaçlar neticesinde öğrenenlerin hedeflenen kazanımları elde edebilmesi amacıyla öğretimin tasarlanması süreçlerini içerir.
                                                                                              


3. Yarıyıl Ders ve Kapsamı
 
EPÖ 520
Yüksek Lisans Tezi I
Öğrencilerin tez sürecini yönetmek ve yönlendirmektir. Öğrenciler ilgilendikleri konuları belirler, bununla ilgili alanyazın taraması yapar, araştırma sürecini planlar, veri toplar, analiz eder, yorumlar, sonuçlar çıkarır, bulguları düzenler ve rapor haline getirir.
EPÖ 522
Uzmanlık Alan Dersi
Öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alandaki spesifik bilgi ve deneyimlerinin aktarılması, öğrencilere bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel literatürü izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılmasına yönelik bilimsel temellerin oluşturulması amacıyla uygulanır.
 
 
 
 
 
4. Yarıyıl Ders ve Kapsamı
 
EPÖ 515
Yüksek Lisans Tezi II
Öğrencilerin tez sürecini yönetmek ve yönlendirmektir. Öğrenciler ilgilendikleri konuları belirler, bununla ilgili alanyazın taraması yapar, araştırma sürecini planlar, veri toplar, analiz eder, yorumlar, sonuçlar çıkarır, bulguları düzenler ve rapor haline getirir.
EPÖ 517
Uzmanlık Alan Dersi
Öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alandaki spesifik bilgi ve deneyimlerinin aktarılması, öğrencilere bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel literatürü izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılmasına yönelik bilimsel temellerin oluşturulması amacıyla uygulanır.
 
 
 
 
 
 

145 kez görüntülendi.