#

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı

 Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı

food control ile ilgili görsel sonucu

Danışmanlar: Öğr.Gör.Koray İŞBARALI 

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı gıdaların üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte gıda güvenliğini denetleyen teknikerleri yetiştirmek üzere öğretim vermektir. Bu programın amacı gıda üreten, pazarlayan, servis eden ve denetleyen kurum ve kuruluşlarda ihtiyaç duyulan kalifiye personeli yetiştirmektir. Gıda Kontrol Teknikerleri gıda kaynaklı tüm halk sağlığı sorunlarının ortadan kaldırılması için gerekli tedbirleri alabilen kişilerdir. Aldıkları sorumluluk doğrudan halk sağlığı ile ilgili olup verdikleri kararlardan emin olabilmeleri için tam donanımlı yetişmek

Akademik Kadro

1. Doç. Dr. Murat Gülmez

2. Yrd. Doç. Dr. Sezen Harmankaya

3. Öğr. Gör Gencehan Kardağoğlu

4. Öğr. Gör. Filiz Gülbaz

5. Öğr. Gör. Özlem Karadağ Albayrak

6. Öğr. gör. Koray İşbaralı

 

 

 

 

1. SINIF GÜZ YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Genel Kimya

2

0

 

Gıda Laboratuar Teknikleri I

2

1

1.Labaratuarda uyulması gereken kurallar

2.Temel araç, gereç, malzeme, cihaz bilgisi

3.Temel teknikler (çözelti hazırlama, titrasyon vb.)

Genel Mikrobiyoloji

2

2

 

Bilgi ve İletişim Teknolojisi

1

1

 

Gıda Bilimi ve Teknolojisi

3

0

1.      Tanımlar

2.      Tarihçe

3.      Gıda bilimi temel konuları

4.      Gıdaların Bileşenleri

5.      Gıdalardaki Bozulmalar

6.      Gıda Saklama Yöntemleri

7.      Gıda katkı Maddeleri

8.      Bitkisel Ürünler Teknolojisi

9.      Hayvansal Ürünler Teknolojisi

10.  Fermente Ürünler Teknolojisi

Gıda Muhafaza İlkeleri

3

0

1.Yeni teknikler(ışınlama, uv, yüksek hidrostatik basınç, flitrasyon,vb)

2. Son gelişmeler

Gıda Kimyası

2

1

-Gıda temel bileşenleri (sınıflandırılması, önemi)

-Analiz yöntemleri

AİİT I

2

0

 

Türk Dili

2

0

 

Yabancı Dil

2

0

 

I.SINIF BAHAR YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Gıda Laboratuar Teknikleri II

2

1

1.Gıda analizlerinin sınıflandırılması.

2. temel gıda analizleri.

Hijyen ve Sanitasyon

2

0

1.Tarihçe

2. Tanımlar

3. Gıda işletmelerinde hijyen (gıdaların hazırlanması, personel hijyeni)

4. Deterjan ve dezenfektanlar için genel koşullar

5. Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları konsepti (HACCP)

Gıda Mikrobiyolojisi

2

2

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Sınıflandırma

4.Mikroorganizmaları ayırma ve tanıma

5.Gıdalarda mikroorganizmaların varlığı

-Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yolları

-Gıdalarda mikrobiyal bozulma

-Gıda kaynaklı patojen hastalıklar

-Gıda kaynaklı viral hastalıklar

Gıda Katkı Maddeleri ve Analizleri

3

1

Tanımı, sınıflandırması,

Su Ür. Ka. Kont. Ve Anal. I

3

1

Su ürünleri tanımı, sınıflandırması, balık etinin bileşimi ve özellikleri, Balıklarda tazelik belirleme kontrolleri

Kanatlı Ür. Ka. Kont. Ve Anal.

3

1

1. Kanatlı eti tanımı

1.1.Sınıflandırması

1.2.Bileşenleri, besin değeri

1.3. Etlerin muhafaza koşulları

2. Kesimhane için gerekli asgari,teknik ve hijyenik şartlar

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

 

Türk Dili

2

0

 

Yabancı Dil

2

0

 

Staj

0

0

 

II.SINIF GÜZ YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Beslenme İlkeleri

2

0

 

Süt ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. I

3

1

1.Sütün tanımı çeşitleri bileşenleri

2.İşletmeye sütün kabulu

3.Numune alma

4.Süt ve ürünlerine uygulanan analizler

4.1.Duyusal, pH,asitlik, yoğunluk, yağ, protein, kurumadde, kül tayini, sütte donma noktası, kaynama noktası, koruyucu madde aranması, tuz tayini, mikrobiyolojik analizlervb.

 

Tahıl ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. I

3

1

 

Et ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. I

3

1

1.Etin tanımı,sınıflandırması

1.1. Bileşenleri, besin değeri

1.2.Kesim sonrası etlerde meydana gelen postmortem değişiklikler

1.2.1.Post mortem değişikliklere etki eden faktörler

1.3. Etin kalitesine etki eden faktörler

1.4. Et ürünlerinde analizler

1.4.1. Numune alma

1.4.2. Duyusal analizler

1.4.3. Fiziksel, kimyasal analizler (Kurumadde, kül tayini, pH, asitlik, yağ, protein, kanlılık, kokuşma testleri)

1.4.4. Mikrobiyolojik analizler

1.4.5. Orjin tayini

Meyve Sebze Ür. Ka. Kont. Ve Anal. I

3

1

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3.  Ön işlemler

4.  Kuru sebze ve meyveler

6.  Turşu

7.  Dondurulmuş ürünler

Su Analizleri

1

1

1.Suyun sağlığa uygunluğu yönünden incelenmesi

1.1. Suyun fiziksel özelliklerinin incelenmesi

1.2. Suyun kimyasal özelliklerinin incelenmesi

1.3. Suyun bakteriyolojik özelliklerinin incelenmesi

Bitkisel Yağ Ür. Ka. Kont. Ve Anal.

3

1

1.tarihçe

2. tanım

3. Sınıflandırma

4. Yağ kaynaklarının elde edilmesi ve muhafazası

5. B. Yağ teknolojisi

5.1. Z. Yağı tek

5.2. Sıvı bitkisel yağ tekn.

5.3. katı bitkisel yağ tekn.

6. Bitkisel yağ standardı ve kalite kontrolü.

Özel G. Ür. Ka. Kont. Ve Anal.

3

1

1.Bal ve Sınıflandırılması

2.Pekmez ve pekmez çeşitleri üretimi

3.Tahin Üretimi

4.Tahin Helvası üretimi ve çeşitleri

5.Çikolata üretimi

6.Lokum üretimi

7.Şeker ve şekerlemeler Üretimi

8.Ketçap Üretimi

9.Mayonez Üretimi

10.Jöle Üretimi

Gıda Mevzuatı ve Kalite Güvencesi

3

0

1.Gıda yasasıyla ilgili temel ilke ve koşullar

2. Genel gıda hijyeni

3. Hayvansal gıdalar için spesifik hijyen kuralları

4. Hayvansal gıdaların resmi kontrolleri

5. Standartlar

II.SINIF BAHAR YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Süt ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. II

3

1

1.Süt ürünlerinde (yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak vb.) görülebilecek hatalar kusurlar, nedenleri

2.Süt ürünlerinde kalite kontrol ve analizler (duyusal, fiziksel, kimyasal)

 

Tahıl ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. II

3

1

 

Et ve Ür. Ka. Kont. Ve Anal. II

3

1

Et ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, pastırma, kavurma, füme dil, jöle işkembe) duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri

Meyve Sebze Ür. Ka. Kont. Ve Anal. II

3

1

 

Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi

3

0

1.      Tarihçe

2.      Tanımlar

3.      Alkolsüz içecekler sınıflandırması

4.      Meyve suyu tek.

5.      Maden suyu tek.

6.      İçme suyu tek.

7.      Şerbet ve şıralar

8.      Yeni teknolojik ürünler   

Gıda Ambalajlama ve Kalite Kontrolü

3

0

 

Gıda Biyoteknolojisi

3

0

 

Gıda Endüstrisi Makinaları

3

0

1.      Tarihçe

2.      Tanımlar

3.      Sınıflandırma

4.      Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler

5.      Gıda endüstrisinde temel prosesler

6.      Gıda endüstrisinde spesifik prosesler

7.      Otomasyon

8.      Fabrika kuruluş teknikleri (etüt ve çalışmalar, yerleşim planının yapılması)

Son işlem teknolojisi

Endüstriyel Gıda Atıkları

2

0

1. Atıkların tanınması,

2. Atık-sağlık-çevre ilişkisi

3. Hayvansal Atık Değerlendirme

4-Bitkisel Atık Değerlendirme

5.Endüstriyel Su Arıtımı