#

Gıda Teknolojisi Programı

 Gıda Teknolojisi Programı

 

Danışmanlar:

1.Sınıf: Öğr.Gör.Filiz GÜLBAZ

2.Sınıf: Öğr.Gör.Gencehan KARADAĞOĞLU 

Program, gıda işletmelerinde görev alabilecek teknik eleman yetiştirmek üzere öğretim vermektir. Bu programın amacı gıda işletmelerinde ihtiyaç duyulan kalifiye personeli yetiştirmektir. Gıda Teknikeri çiftlikten çatala gıda güvenliği, gıda ve halk sağlığı ilişkisi, gıda hijyeni ve teknolojisi, gıda üretimi ve muhafazası gibi konularda en son bilgilerle donatılmış kişidir.

Akademik Kadro

1. Doç. Dr. Murat Gülmez

2. Yrd. Doç. Dr. Sezen Harmankaya

3. Öğr. Gör Gencehan Kardağoğlu

4. Öğr. Gör. Filiz Gülbaz

5. Öğr. Gör. Özlem Karadağ Albayrak

6. Öğr. gör. Koray İşbaralı

 

 

 

 

1. SINIF GÜZ YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Genel Kimya

2

0

 

Genel Mikrobiyoloji

2

2

 

Gıda Muhafaza İlkeleri I-

3

0

1. Tarihçe

2. Önem, amaç, hedef

3. Geleneksel teknikler:

-ısıtma, soğutma, konsantre etme, tuzlama, asitliğini artırma, havasız bırakma, ışıktan koruma, kurutma, fermente etme, tütsüleme, katkı ilave (sirke, şeker, baharat, vb)

4. Geleneksel-teknolojik muhafaza ilişkisi.

 

Bilgi ve İletişim Teknolojisi

1

1

 

Gıda Bilimi ve Teknolojisi-

3

0

 

1.      Tanımlar

2.      Tarihçe

3.      Gıda bilimi temel konuları

4.      Gıdaların Bileşenleri

5.      Gıdalardaki Bozulmalar

6.      Gıda Saklama Yöntemleri

7.      Gıda katkı Maddeleri

8.      Bitkisel Ürünler Teknolojisi

9.      Hayvansal Ürünler Teknolojisi

10.  Fermente Ürünler Teknolojisi

Gıda Laboratuar Teknikleri-

2

1

1. Lab. Güvenliği

-Yanıcı ve parlayıcı maddeler, yakıcı maddeler, reaksiyona girerek ısı ve/veya gaz oluşturanlar hakkında…laboratuvar kimyasalları ve etiket tanımları

-Lab. kazaları ve önleme yolları

2. Temel işlemler

-Lab temel malzeme ve cihazları

-Öğütme, parçalama, tartma, ölçme, çöktürme, süzme, damıtma, ekstraksiyon, santrifüj temel bilgileri

3. laboratuvar araç gerecinin tanıtılması

4. laboratuvarda uyulması gereken kurallar

5.Temel analizler (molar, normal, yüzde, ayarlı çözelti hazırlama, ağırlık, hacim, yoğunluk, viskozite, standart eğri…)

 

Hijyen ve Sanitasyon

2

0

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Temel teknikler ( el yıkama, kıyafet güvenliği, hijyen bariyerleri…)

4. Personel hijyeni

5. Temel madde ve malzemeler,

6.  Kimyasal ve mikrobiyal risklerle mücadele teknikleri

7.  Temizlik, dezenfeksiyon, sterilizasyon

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

 

Türk Dili

2

0

 

Yabancı Dil

2

0

 

I.SINIF BAHAR YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Gıda Muhafaza İlkeleri II-

3

0

 

1.Yeni teknikler(ışınlama, uv, yüksek hidrostatik basınç, flitrasyon,vb)

2. Son gelişmeler

Gıda Mikrobiyolojisi

2

2

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Sınıflandırma

4. Gıda- mikrop ilişkisi

5. Bulaşma yolları

6. Mikrobiyal bozulma

7. Mikrobiyal sağlık riskleri

8. Mikroorganizmaları ayırma ve tanıma (uygulama dersi)

Gıda Kimyası

2

2

1.Tarihçe

2. Tanımlar

3. Gıda bileşenleri (protein, yağ, kh, vitamin, mineral, iz element, enzim, su)

4. Temel içerik analizi (protein, yağ, kh, vitamin, mineral, iz element, enzim, su, asitlik, pH)

Gıda Analizleri

2

2

1. Sınıflandırma (fiziksel, kimyasal, mik, organoleptik)

2.Temel analizler (protein, yağ, kh, vitamin, mineral, iz element, enzim, su, asitlik,pH,kül, tuz, nişasta, glüten indeksi, selüloz, sedimantasyon, katkılar, bulaşanlar)

 

 

G. Amb. ve Dep. Tek.

3

0

 1. Tanımlar (ambalaj materiyallerinin tanımı, depoların tanımlanması)

 2. Tarihçe

 3. Ambalaj materyalleri (sınıflandırma ve nitelik tanımlama)

 4. Nakliye konusu

 5.  Depolar ve depolama prensipleri

 6. Depoculuk prensipleri ve takibi

 7. Ambalaj etiketleme ve koli etiketleme

 8. Teknolojide gelinen son nokta

 9. Gıda- ambalaj ilişkisi

10. Sağlık-çevre-ambalaj ilişkisi

 

 

 

Kanatlı Ür.Tekn-

3

0

1.      Kanatlı eti teknolojisi

1.1  Kesimhaneler

1.2  Kesim teknolojisi

1.3  Kanatlı eti işleme ( parçalama, soğutma, dondurma, muhafaza )

1.4  Ambalajlama

2.      Kesimhane hijyeni

3.      Kanatlı etlerinin kontrolü ( fiziksel ,kimyasal, mikrobiyol...)

4.      Kanatlı et ürünleri teknolojisi ( tavuk et suyu, sosis ve salam)

5.      Mezbaha yan ürünleri

6.      Diğer kanatlı et ürünleri

7.      Yumurta ve analizleri

AİİT I

2

0

 

Türk Dili

2

0

 

Yabancı Dil

2

0

 

Staj

0

0

 

II.SINIF GÜZ YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Süt Teknolojisi I-

3

1

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Sütün yapısı (fiziksel, kimyasal, mb.)

4. Çiğ sütün kalite nitelikleri

5. İçme sütü tek.

6. Kondanse süt tek.

7. Aromalandırılmış süt tek.

8. yoğurt ,ayran, kefir, kımız

9.Starter kültürler

 

 

Tahıl Teknolojisi I

3

1

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Sınıflandırma

4.  Ham tahılların depolanması

5. Tahıllarda kalite analizi (Yaş öz-Kuru Öz, Gluten İndeks, Sedimantasyon,Düşme sayısı, Farinograf, Amilograf, Ekstensograf, Alveograf, Maturagraf )

6. Öğütme tek.

7. Unlar

    7.1.Unların nitelikleri

-Protein miktar ve kalitesi

-Diastatik aktivite

-Unların randımanı

-Unların inceliği

-Hamur oluşturan proteinler

-Zedelenmiş ve zedelenmemiş nişasta

8.Ekmek Teknolojisi

9.Bulgur üretimi, tarhana

 

Et ve Et Ürünleri Teknolojisi I

3

1

1.      Tarihçe

2.      Tanım

3.      Sınıflandırma

4.      Kesimhane tek.

5.      Taze et teknolojisi

6.      Karkas parçalama ve derecelendirme

7.      Et kalite ve randımanı

8.      Çiğ et ürünleri

 

Meyve ve Sebze Teknolojisi I

3

1

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3.  Ön işlemler

4.  Kuru sebze ve meyveler

6.  Turşu

7.  Dondurulmuş ürünler

Su Ürünleri Teknolojisi

2

0

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Sınıflandırma

4. Su ürünler bileşimi beslenme ile ilişkisi

5. Su ürünler güvenliği

6. İşleme tek. ( nakliye, taze muhafaza, dondurma, kurutma, tuzla muhafaza, konserve )

 

Gıda Endüstrisi Makinaları

3

0

1.      Tarihçe

2.      Tanımlar

3.      Sınıflandırma

4.      Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler

5.      Gıda endüstrisinde temel prosesler

6.      Gıda endüstrisinde spesifik prosesler

7.      Otomasyon

8.      Fabrika kuruluş teknikleri (etüt ve çalışmalar, yerleşim planının yapılması)

9.      Son işlem teknolojisi

Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi I

3

1

1.      Tarihçe

2.      Tanımlar

3.      Alkolsüz içecekler sınıflandırması

4.      Meyve suyu tek.

5.      Maden suyu tek.

6.      İçme suyu tek.

7.      Şerbet ve şıralar

8.      Yeni teknolojik ürünler   

 

Gıda Katkı Maddeleri

2

0

1. Tanımlar

2. Sınıflandırması

3. Süt ürünleri katkıları

4. Et Ür.Kat.

5.Un kat.

6.meyve suyu kat.

7.Katkıların hileli kullanımı

8. Kullanımı yasak olan katkılar

 

Beslenme ve Diyet İlkeleri

2

0

1. Tarihçe

2. Tanımlar

3. Besin-sağlık ilişkisi

4. Günlük besin ihtiyaçları

5. Beslenme programları

6. Yeterli ve dengeli beslenme

7. Beslenme kaynaklı hastalıklar.

 

Gıda Biyoteknolojisi-

3

0

1.      Tarihçe

2.      Tanımlar

3.      Endüstriyel mikrobiyoloji

4.      Biyotenolojik ürünler (probiyotikler, SCP, biyoetanol, antibiyotikler, enzim, organik asitler…)

5.      Atık biyodönüşümü

II.SINIF BAHAR YARIYILI

DERS ADI

T

U

DERS İÇERİKLERİ

Süt Teknolojisi II-

3

1

1. Peynir (beyaz, kaşar, çeçil, ezine, tulum, eritme peynir) tereyağı, lor.

2. Tereyağı teknolojisi

3. Dondurma üretimi

4. Yöresel peynir çeşitleri üretimi

5. Süt tozu tek.

6. PAS ürünleri

 

Tahıl Teknolojisi II-

3

1

1. Makarna Teknolojisi

2. Bisküvi Teknolojisi

3.Gofret ve Kek Üretimi

4.Kahvaltılık tahıl gevrekleri

 

Et ve Et Ürünleri Teknolojisi II-

3

1

Salam, sosis, sucuk, jambon, füme dil, jöle işkembe, pastırma, kavurma, konserve et, kurutulmuş et tek.

Meyve ve Sebze Teknolojisi II-

3

1

1.Konserve Üretimi

2.Meyve suyu teknolojisi

3.Salça Teknolojisi

4. Reçel ve marmelat

Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi II-

3

1

1. Fer. Tek

2. Damıtık Alkollü İçkiler Teknolojisi 

-Dinlendirilen damıtık içkiler

-Dinlendirilmeyen damıtık içkiler

3. Bira

4. Şarap

Bitkisel Yağ Teknolojisi

2

1

1.tarihçe

2. tanım

3. Sınıflandırma

4. Yağ kaynaklarının elde edilmesi ve muhafazası

5. B. Yağ teknolojisi

5.1. Z. Yağı tek

5.2. Sıvı bitkisel yağ tekn.

5.3. katı bitkisel yağ tekn.

6. Bitkisel yağ standardı ve kalite kontrolü.

 

Özel Gıdalar Teknolojisi

3

0

1.Bal ve Sınıflandırılması

2.Pekmez ve pekmez çeşitleri üretimi

3.Tahin Üretimi

4.Tahin Helvası üretimi ve çeşitleri

5.Çikolata üretimi

6.Lokum üretimi

7.Şeker ve şekerlemeler Üretimi

8.Ketçap Üretimi

9.Mayonez Üretimi

10.Jöle Üretimi

 

Endüstriyel Gıda Atıkları

2

0

1. Atıkların tanınması,

2. Atık-sağlık-çevre ilişkisi

3. Hayvansal Atık Değerlendirme

4-Bitkisel Atık Değerlendirme

5.Endüstriyel Su Arıtımı

Gıda Mevzuatı ve Kalite Güvencesi

3

0

1.Gıda Mevzuatı tanıtımı

2.Standartların tanıtımı

3.GMP, HACCP,

4. Helal gıda

6. Tüketici Hakları